Udgivet: 16 februar 2022 Udgivet af: Kilderne i Såne Kommentarer: 0
Great Barrier Reef Queensland

Nyligt afsløret data viser, at havtemperaturerne ved Great Barrier Reef ikke er steget i 150 år.

Af Chris Morrison 14. Februar 2022

Dette er det seneste indlæg af freelance journalist Chris Morrison, som vi netop har udpeget som vores Miljø Editor. Chris startede i finansiel journalistik i slutningen af 1970’erne og drev i næsten 20 år en virksomhed – Evandale Publishing – som han selv grundlagde og sidenhen solgte.‎

Et datasæt af havtemperaturer fra 1871 målt på tværs af Great Barrier Reef i Australien er blevet sammenlignet med de seneste målinger logget på de samme områder af revet. ‎‎Dr. Bill Johnson‎‎ fandt ingen temperatur forskelle, hvilket fik ham til at konkludere: “Alarmerende påstande om, at øst-Australiens havstrøm er steget i temperatur på grund af den globale opvarmning er derfor grundløse.”‎

‎Temperaturerne fra 1871 blev målt af dampskibet SS Governor Blackall på en rejse rundt om den australske østkyst for at observere en total solformørkelse i den nordlige del af kontinentet. Der blev foretaget målinger hver dag mellem kl. 06.00 og 18.00 i intervaller af en time, på rejsen fra Port Stanley nord for Sydney til Cape York, og ligeledes på rejsen tilbage. Dr. Johnson, en tidligere forsker ved New South Wales Department of Natural Resources, anerkendte de betydelige sæsonmæssige variationer i temperaturen på tværs af revet, men konkluderede, at intet havde ændret sig afgørende. Han sagde, at der ikke var noget bevis for, at systemet, der regulerer temperaturen, var brudt sammen “eller sandsynligvis vil bryde sammen i fremtiden”.‎

Det er overflødigt at sige, at sådanne historier ikke har tendens til at dukke op i medierne, hvoraf de fleste er fast viet til forestillingen om, at menneskeskabt global opvarmning ødelægger koralrev rundt om i verden. I oktober 2020 rapporterede BBC, at Great Barrier Reef havde mistet ‎‎halvdelen af sine koraller‎‎ siden 1995 med henvisning til en rapport, der hævdede, at dette skyldtes “varmere have som følge af klimaændringer”. Men professor ‎‎Peter Ridd‎‎, der har brugt 40 år på at observere revet, bemærkede for nylig, at dets helbredstilstand var solid og god. Korallers vækstrate er om noget “steget i løbet af de sidste 100 år”. Grafen nedenfor, udarbejdet af Ridd fra ”Australian Institute of Marine Science records”, illustrerer den seneste vækst.‎

Den prisbelønnede reporter Marlow Hood fra Agence France-Presse‎citerede for nylig en rapport fra ‎‎University of Leeds, der udtalte at koralrev der er grundlaget for en fjerdedel af havdyrene vil “højst sandsynligt” blive udslettet, selv hvis stigningen i den globale opvarmning fra førindustrielle tider er begrænset til 1,5°C – hvilket svarer til en fremtidig stigning i opvarmning på kun 0,4°C, eftersom 1,1°C allerede har fundet sted siden 1820. Mr. Hood beskriver sig selv på sin Twitter konto som “Den antropocæne budbringer” og fik for nylig €100.000 af den spanske bank BBVA, der er stærkt involveret i Net Zero finansiering. I sin ‎‎anbefaling‎‎ blev Hood rost for sin evne til at “sammenfatte komplekse videnskabelige modeller og undersøgelser og forklare dem i enkle vendinger”. Hr. Hood gik helt bestemt til kernen af Leeds-rapporten ved yderligere at påpege, at med en stigning på 2°C ville revdødeligheden “være 100 %”. Denne konstatering siges at være kommet fra en “ny generation af klimamodeller”.

Koraller har længe indtaget en ophøjet plads i dommedagsscenarier vedrørende klimaet. Det er en almindelig antagelse, at korallerne dør som følge af den naturlige blegning, der opstår, når de udskiller symbiotiske alger, hvilket synes at forekomme som reaktion på pludselige ændringer i vandtemperaturen. Men blegningen – der også synes at have en vigtig evolutionær funktion – sker overordnet set i forbindelse med vejrsvingninger, såsom ‎‎El Niño‎‎ fænomenet. Disse optræder regelmæssigt, og som regel genskabes koralen, når de lokale forhold igen er stabiliseret. Tropisk koral trives i temperaturer mellem omkring 24°C og 32°C og vokser undertiden hurtigere i varmere farvande. Det er usandsynligt, at nogen ændring i langsigtede, globale temperaturer vil være en trussel og bestemt ikke én så lille som 0,4°C. Under alle omstændigheder har der ikke, ifølge Dr. Johnson’s opdagelser, været nogen ændring i sådanne forhold på Great Barrier Reef i mindst 150 år.‎

‎Den mindre diskuterede praksis med at sprænge koralrev i luften og bruge dem som byggematerialer, smykker, calcium kosttilskud og akvariedekorationer er en mere håndgribelig trussel. Ifølge Big Blue Ocean Cleanup, en non-profit miljøorganisation, er denne handel ‎‎$ 375 milliarder værd‎‎ årligt. Dette er en forbløffende sum. Blue Ocean identificerer to ødelæggelsesteknikker i Stillehavet. Den første er minedrift i mindre målestok ved hjælp af koben og forhammere til at brække koralgrenene af. Den anden indebærer brug af dynamit.‎

Det er overflødigt at sige, at dette har en enorm indvirkning på det omkringliggende økosystem, hvor livet i havet dræbes og efterlader et goldt hav. Vilkårlig ødelæggelse forårsager også sanderosion og fjerner kystbeskyttelsen. Ironisk nok er mange af korallerne blevet brugt på steder som Maldiverne, til at bygge lufthavne og feriesteder, til at huse turister, der kommer for at beundre revene.‎

‎Koralrev skal beskyttes. Det er ikke en god idé at bade dem i urenset spildevand, overhælde dem med giftige kemikalier, smadre deres levesteder med hensynsløst fiskeri eller om-arrangere havbunden med høj eksplosiver. Men dette er relativt almindeligt miljømæssigt ”husholdnings” arbejde. Det er en verden til forskel fra at bruge udokumenterede videnskabelige udsagn og klimamodeller til at udbrede ”red planeten” retorik og plædere for et urealistisk kontrol-og-distributions Net Zero projekt.‎

‎I tiden op til COP26, blev en af prins Williams 1 million £ “Earthshot” gaver overdraget til et lille Bahamansk selskab kaldet Coral Vita, der hævder at de dyrker koraller til genplantning i havet. Biologen Jennifer Marohasy skriver i ‎‎Spectator Australia‎‎ at den australske regering hvert år tillader minedrift på 200 tons koraller fra Great Barrier Reef. Samtidig blev der afsat 1 milliard australske dollars for at redde det ”døende” rev. Nogle af disse penge, bemærkede hun, vil blive brugt til at genplante koraller.‎

‎Hun tilføjede: “Der vil her være job for dykkere, og det vil blive filmet af undersøiske videografer, marineforskere vil indsamle data omkring programmet og både vil blive chartret. Der vil være penge til næsten alle, der ønsker at deltage – hvis de er vaccineret, tror på menneskeskabte klimaændringer og tror, at Great Barrier Reef er ved at dø.”‎

Artiklen er oversat fra ”The Daily Sceptic”:

Oversættelse: KIS-redaktionen.