Udgivet: 2 juli 2024 Udgivet af: Kilderne i Såne Kommentarer: 0

Af Redaktionen – 2. juli – 2024.

Microsoft har for nylig introduceret en kontroversiel ændring i Windows 11, der får mange brugere til at løfte øjenbrynene. Den nye politik betyder, at OneDrive-sikkerhedskopier aktiveres automatisk uden at spørge brugerne om tilladelse, hvilket rejser alvorlige spørgsmål om privatlivets fred.

Når du konfigurerer en ny computer med Windows 11 og er forbundet til internettet med en Microsoft-konto, aktiveres mappesikkerhedskopieringsfunktionen til OneDrive automatisk. Dette omfatter mapper såsom billeder, dokumenter, musik og videoer. Brugere, der tidligere har haft mulighed for at vælge, om de vil bruge OneDrive til backup, har nu fået fjernet denne valgfrihed, oplyser blandt andet PCWorld.

Denne ændring er blevet implementeret uden nogen advarsel eller forklaring fra Microsoft. Tidligere var brugeren forpligtet til eksplicit at aktivere den automatiske sikkerhedskopiering, og Microsoft mindede jævnligt om denne mulighed. Nu er det aktiveret som standard, hvilket betyder, at brugere kan opleve, at deres personlige filer og mapper pludselig bliver synkroniseret til skyen uden deres viden.

Konsekvenserne af denne ændring kan være betydelige. Mange brugere kan opleve, at deres skrivebord pludselig bliver fyldt med filer og mapper fra tidligere computere, hvilket kan forårsage frustration og forvirring. Derudover rejser dette alvorlige spørgsmål om brugernes privatliv og kontrol over deres egne data.

Linux – et alternativ som respekterer dit privatliv

I modsætning til Microsofts nye politik tilbyder Linux en helt anden tilgang til brugerkontrol og dataintegritet. Linux-operativsystemet, der er kendt for sin åbenhed og fleksibilitet, har ingen indbygget funktion til automatisk at kopiere brugernes private filer til eksterne cloud-tjenester uden deres udtrykkelige samtykke.

Linux-brugere har fuldstændig kontrol over deres systemer og kan vælge, hvilke backupløsninger de vil bruge, hvis nogen overhovedet. Der findes en lang række værktøjer og programmer til Linux, som muliggør backup både lokalt og til skyen, men disse er altid under brugerens direkte kontrol og kræver aktivt samtykke for at blive implementeret.

Denne forskel fremhæver en grundlæggende forskellighed i filosofi mellem Microsoft og Linux-fællesskabet. Mens Microsoft nu tvinger brugerne ind i sit økosystem og automatisk synkroniserer data til OneDrive, fremmer Linux brugernes frihed og kontrol over deres egne data. Linux-brugere behøver aldrig at bekymre sig om, at deres private filer bliver kopieret til en ekstern cloud-tjeneste uden deres viden eller samtykke.

Microsoft har endnu ikke kommenteret kritikken eller forklaret, hvorfor denne ændring blev implementeret uden brugernes samtykke.

Kilderedaktionen@nyadagbladet.se

Oversættelse: KIS-redaktionen

Foto: Nya Dagbladet – Andras Vas/ Unsplash

KIS-redaktionen