Udgivet: 15 juli 2022 Udgivet af: Kilderne i Såne Kommentarer: 0
Overdødeligheden under pandemien er den samme i Sverige og Danmark, trods Sveriges afvisning af nedlukning‎

‎Overdødeligheden under pandemien er den samme i Sverige og Danmark, trods Sveriges afvisning af nedlukning‎

Af Thorsteinn Siglaugsson 9. juli 2022.

‎Under COVID-19 pandemien antog Danmark og Sverige meget forskellige tilgange. Mens Danmark indførte maskepåbud, lukkede skoler og gentagne gange lukkede såkaldte “ikke-essentielle” virksomheder, indførte Sverige stort set ingen altomfattende restriktioner. Fortalere for nedlukning har beskyldt de svenske myndigheder for hensynsløshed og hævdet, at deres tilgang har ført til et unødvendigt dødstal.‎

‎Men nu er tallene ude, og ifølge en artikel i ‎‎Berlingske Tidende‎‎ ‎‎den 8. juli af to danske professorer, Christian Kanstrup Holm, virolog og professor ved Aarhus Universitet, og Morten Petersen, professor i biologi ved Københavns Universitet, var overdødeligheden i 2020 og 2021 faktisk den samme i de to lande.‎

‎I Danmark blev de skrappe restriktioner begrundet i behovet for at forhindre et sammenbrud af sundhedsvæsenet, og offentligheden har generelt accepteret denne begrundelse. Professorernes konklusion er imidlertid, at denne begrundelse ikke holder: På trods af meget få restriktioner i Sverige var det svenske sundhedssystem aldrig i nærheden af at bryde sammen overhovedet.‎

‎I 2020 oplevede svenskerne helt sikkert overdødelighed, mens dødeligheden i Danmark forblev omtrent den samme som i de foregående år ( se figur nedenfor). Men i 2021 er situationen ifølge dataene omvendt. De to professorer påpeger også, at der i 2020 faktisk ikke var nogen overdødelighed i Sverige blandt dem under 75 år, hvilket blot bekræfter, at COVID-19 primært angriber de ældste.‎

Overdødeligheden under pandemien er den samme i Sverige og Danmark, trods Sveriges afvisning af nedlukning‎

‎Ifølge de modeller, der blev brugt til at retfærdiggøre skrappe restriktioner i Danmark, forventedes omkring 30.000 mennesker at være døde, hvis Sveriges strategi var blevet fulgt. Men ifølge data var overdødeligheden i Sverige i løbet af de to år omkring 6.000 og i Danmark 3.000, hvilket svarer til samme procentdel, idet den danske befolkning er omkring halvdelen af den svenske. Modellerne ramte således ved siden af med omkring 90%. Det kan tilføjes, at vi i år fortsat ser overdødelighed i Danmark langt over den i Sverige ( selvom ikke hele overdødeligheden er “med” COVID-19).‎

‎”Det sker ofte,” siger forfatterne, “at enkeltpersoner, grupper eller endda hele befolkninger bliver fanget i falske dikotomier. Disse er almindeligvis baseret på stærke anekdoter og fører til en generel accept af gyldigheden af en eller flere påstande, som ikke tåler granskning. Mens nogle falske overbevisninger kan være harmløse, “kan de også fortsætte i lang tid, selv når de har alvorlige negative konsekvenser, både for enkeltpersoner og hele befolkninger”.‎

‎De opfordrer indtrængende myndighederne til at sikre, at alle konsekvenser, herunder restriktioners negative indvirkning på folkesundheden, den psykiske trivsel, uddannelse og økonomien, i fremtiden tages i betragtning. For at dette kan ske, “er det afgørende at have modet til at debattere og analysere”.‎

‎Thorsteinn Siglaugsson er økonom og bor i Island. Find ham på hans ‎‎Substack-side‎‎.‎

Oversættelse: KIS-redaktionen.