Udgivet: 29 november 2022 Udgivet af: Kilderne i Såne Kommentarer: 0

KIS-redaktionen: Hvis vi befinder os i en situation, hvor det at afsløre kriminalitet eller andre ulovligheder i det offentlige rum, i sig selv bliver kriminelt, kan samfundstilstanden kun beskrives som totalitær.

Hvis journalister og andre sandhedssøgende researchere kan blive tiltalt og dømt for at have videregivet dokumentation på, at regeringer eller administrationer, i offentligt regi, har handlet ulovligt, er det et tegn på at vi befinder os i totalitære regimer, der forsøger at beskytte sig selv.

Burde vi som borgere da ikke støtte de modige og viljestærke friheds-og sandheds søgende kræfter som Julian Assange og Edward Snowden? Og alle de andre whistleblowere? Og hvis vi kunne være i tvivl om, at de taler sandt, vil sandheden jo altid vinde efter en grundig undersøgelse.

Kun løgnen har brug for beskyttelse, aldrig sandheden!

Pressen i Danmark har været meget tavse omkring disse sager. Men i USA er der lige nu en heftig debat omkring netop Assange, der forventes at blive udleveret fra England til retsforfølgelse i USA. Han risikerer at blive straffet med fængsel på mange gange livstid, for at have advaret om ulovligheder begået af amerikanske politikere, militæret og Udenrigs-og Forsvarsministeriet.

Vi bringer derfor en artikel udgivet på Consortium News skrevet af Jake Johnson fra Common Dreams som ganske kort forsøger at beskrive de irrationelle og udemokratiske aspekter af denne sag:

Skal journalistisk arbejde godkendes af et offentligt organ eller “sandhedsministerium”? Er pressen stadig befolkningens vagthund eller, de facto, blevet til magthavernes propagandavåben No.1?

Store aviser forsøger at presse USA til at frafalde Assange-anklagerne

By Jake Johnson Common Dreams – 28. november – 2022

“Publishing Is Not a Crime” – De fem medier der samarbejdede med WikiLeaks i 2010, sendte mandag et åbent brev, hvor de opfordrede Biden-administrationen til at frafalde alle anklager mod den fængslede forlægger.

De fem store medier der i 2010 samarbejdede med WikiLeaks om offentliggørelsen af eksplosive historier baseret på fortrolige diplomatiske mails fra det amerikanske udenrigsministerium, sendte mandag et brev, hvor de opfordrede Biden-administrationen til at frafalde alle anklager mod Julian Assange, der er sygnet hen i et høj-sikkerheds fængsel i London, i mere end tre år i forbindelse med hans offentliggørelse af klassificerede dokumenter.

“Tolv år efter udgivelsen af ‘Cablegate’ er det på tide, at den amerikanske regering afslutter sin retsforfølgelse af Julian Assange for at have offentliggjort hemmeligheder,” står der i brevet, der er underskrevet af redaktørerne og udgiverne af The New York Times, The Guardian, Le Monde , Der Spiegel og El País. “Udgivelse er ikke en forbrydelse.”

Brevet kommer samtidigt med at Assange, grundlæggeren og udgiveren af WikiLeaks, kæmper mod den amerikanske regerings forsøg på at udlevere ham til sigtelse for overtrædelse af den drakoniske spionagelov fra 1917. Hvis Assange bliver fundet skyldig i alle punkter, risikerer Assange en fængselsdom på op til 175 år for at have offentliggjort klassificerede oplysninger – en almindelig journalistisk praksis.

Pressefriheds-organisationer har højlydt advaret om, at Assanges anklagemyndighed vil udgøre en trussel mod journalister over hele verden, et budskab, som de fem aviser gentog i deres brev mandag.

“Denne anklage danner en farlig præcedens og truer med at underminere USA’s First Amendment og pressefriheden,” står der i brevet.

”At indhente og videregive følsomme oplysninger, når det er nødvendigt i offentlighedens interesse, er en kernedel af journalisternes daglige arbejde. Hvis det arbejde kriminaliseres, bliver vores offentlige diskurs og vores demokratier gjort væsentligt svagere.”

“Cablegate”-lækagen bestod af mere end 250.000 fortrolige amerikanske diplomatiske mails, der beskrev hvad Times karakteriserede som “et hidtil uset indblik i forhandlinger, i baglokalet af ambassader rundt om i verden.”

[Relateret: The Revelations of WikiLeaks: No. 6 – US Diplomatic Cables Spark ‘Arab Spring,’ Expose Spying at UN & Elsewhere]

Blandt andre afsløringer bekræftede dokumenterne, at USA udførte et luftangreb i Yemen i 2009, der dræbte snesevis af civile. Mails udgivet af WikiLeaks viste, at den daværende yemenitiske præsident Ali Abdullah Saleh, forsikrede den amerikanske centralkommando, general David Petraeus om, at den yemenitiske regering ville “blive ved med at sige, at bomberne er vores, ikke jeres.”

Mediernes brev bemærker, at “Obama-Biden-administrationen, der var i embedet under WikiLeaks-publikationen i 2010, afstod fra at anklage Assange og forklarede, at de også ville have været nødt til at anklage journalister fra store nyhedsmedier.”

“Deres holdning prioriterede pressefriheden højt, på trods af dens ubehagelige konsekvenser,” fortsætter brevet. »Under Donald Trump ændrede holdningen sig imidlertid. [Justice Department] påberåbte sig en gammel lov, Spionage kapitel af 1917 (designet til at retsforfølge potentielle spioner under Første Verdenskrig), som aldrig siden er blevet brugt til at retsforfølge en udgiver eller en tv-station.”

[Relateret: How America’s Official Secrets Act Ensnared Julian Assange]

På trods af dystre advarsler fra rettighedsgrupper har Biden-administrationen besluttet at fortsætte med at forfølge Assanges udlevering og retsforfølgelse.

I juni godkendte Storbritannien formelt den amerikanske udleveringsanmodning, selv efter at en dommer advarede om, at en udlevering ville true Assanges liv.

Assanges juridiske team indgav en appel i august og hævdede, at WikiLeaks-stifteren “bliver retsforfulgt og straffet for sine politiske holdninger.”

Jake Johnson er medskribent for Common Dreams.

Oversættelse: KIS-redaktionen

Foto: Common Dreams

KIS-redaktionen

Leave a Comment