Udgivet: 19 november 2022 Udgivet af: Kilderne i Såne Kommentarer: 0

Af Sofia Persson – 19. november

Original Artikel fra Nya Dagbladet

Shinrin-yoku betyder “skovbadning”, men betyder ikke badning i et vandløb i skoven. Udtrykket kommer fra Japan og har sin baggrund i en ambition om at bringe det moderne menneske tættere på naturen. Denne simple metode har ifølge undersøgelser vist sig at kunne sænke blodtrykket, reducere angst og lindre blandt andet depression.

Det var i løbet af 1980’erne, at den japanske skovstyrelse startede en kampagne for at få folk ud af deres hjem og ud i naturen. Tanken var, at hvis folk begyndte at tilbringe tid i naturen, ville de også være mere tilbøjelige til at ville beskytte den. Der blev brugt penge på forskning i at tilbringe tid i naturen, og kampagnen trak faktisk mange mennesker ind i skovene. Det var også dengang, at udtrykket shinrin-yoku blev opfundet.

I dag er shinrin-yoku, som betyder skovbadning, almindelig i Japan og har spredt sig til resten af ​​verden. Det er også blevet bemærket i Sverige i de senere år.

Skovbadning betyder ikke at bade i vand, men derimod at bade i naturens kræfter. Det handler om at være i nuet i naturen og tage lyde, lugte og synsindtryk til sig. Mobiltelefonen må dog ikke komme med, den ødelægger formålet med shirin-yoku, som også handler om at komme væk fra al teknologi, urbanisering og stærke indtryk. Tanken er at indtage hele naturens atmosfære med alle sanser.

Godt for helbredet

Med shirin-yoku følger en masse sundhedsmæssige fordele, men bruges hovedsageligt til forebyggende formål. Det skal modvirke stress, hjælpe på angst og depression og give mere energi. Der er også en masse undersøgelser, der viser sundhedseffekter af skovbadning. I 2010 deltog i alt 280 personer i en undersøgelse, der sammenlignede effekterne af at opholde sig i naturen og i et bymiljø. Der fandt man ud af, at de, der var i naturen, blandt andet havde lavere koncentrationer af kortisol, lavere puls og lavere blodtryk end dem i bymiljøer.

I en gennemgang af tyve forskellige undersøgelser med 732 deltagere i 2017 fandt forskerne også ud af, at skovbadning havde en gavnlig effekt i forhold til at sænke blodtrykket.

I en anden gennemgang i 2020 kiggede de på flere undersøgelser i Asien og Europa, hvor de konkluderede, at skovbadning kan reducere psykiske problemer på kort sigt, – især virkede det godt mod angst. Forskerne slår dog fast, at der er behov for flere undersøgelser om emnet.

I en japansk undersøgelse med i alt 155 personer, havde cirka 37 procent “depressive tendenser”. Alle deltagere havde lavere blodtryk og puls efter en dags skovbadning. De der oplevede depressive tendenser, blev målt til at have et bedre humør efter en dag i skoven.

Sådan tager du et “skovbad”

Der er flere måder at øve shinrin-yoku på, og det er fint at være alene eller i en gruppe. Det er ikke nødvendigt at gå langt ind i skoven, det er nok at være langt nok inde til ikke at blive forstyrret af trafikken eller mange mennesker. Tag tøj på efter vejret, og komfort er selvfølgelig en fordel. Shinrin-yoku kan laves i alle årstider og vejr. Lad din mobiltelefon blive derhjemme, eller sørg for at slukke for den.

Start med at stoppe op og trække vejret. Tag alle indtrykkene ind. Hvad kan du høre, lugte og se? Læg hånden mod en træstamme og mærk den. Lyt til fuglene eller vinden i træerne. Hvis du vil, kan du prøve at gå langsomt i en attraktiv retning, men du kan også sidde eller stå ét sted. Det er også fint at ligge lidt og hvis det er koldt er det en god ide at tage noget med at ligge på. Øjnene kan være både åbne eller lukkede. Tanken er, at være i, og tage naturen ind, som den er. Det kan føles mærkeligt i starten, fordi de fleste mennesker ikke er vant til at stoppe op på denne måde, men giv ikke op. Bliv lidt længere.

Hvis I er flere, så beslut på forhånd, at I ikke vil snakke sammen, men i stedet dele oplevelserne bagefter. Det kan hjælpe at have en timer med hvis du skal have styr på tiden. Hvor længe du vil være ude i skoven er selvfølgelig op til dig, men når det kommer til tid i naturen, er længere og oftere altid bedre.

Oversættelse: KIS-redaktionen

Foto: Larm Rmah/Unsplash

Kilde

Leave a Comment