Udgivet: 4 juli 2023 Udgivet af: Kilderne i Såne Kommentarer: 0

Af KIS-redaktionen – 2. juli – 2023

I mainstream medierne er der nu klare indikationer på, at metoder indenfor det videnskabelige felt geoengineering, betragtes som en realistisk mulighed til at ændre jordens atmosfære med, og derved påvirke klimaet gennem menneskeskabte tekniske løsninger.

Senest har vi i Danmark set kronprinsen igangsætte CO2 lagringsprojekter i havbunden og Det Hvide Hus offentliggør nu en større plan med henblik på en formidling af metoderne til offentligheden, her anmeldt af Politico.

Se hele rapporten HER

Danish Climate Centre og DMI

DMI udkom da også allerede i 2010 med DKC rapporten “Geoengineering” som satte metoderne på dagsordenen.

Også I England blev en lignende rapport i 2009 udgivet af The Royal Society. Den havde titlen: Geoengineering The Climate og flere eksperter, herunder sociologer, anbefalede dengang politikere ikke at debattere emnet offentligt, i den demokratiske samtale, da en stor del af befolkningen, ifølge surveys, anså disse interventioner som uetiske og absolut krænkende overfor moder natur og naturens balance..

I denne artikel vi vi sætte fokus på to af metoderne indenfor geoengineering: SAI(Statospheris Aerosol Injection) og SRM(Solar Radiation Management)

Metoderne SAI og SRM

Metoderne har begge til formål, at hindre en del af solens stråler i at ramme jorden for derved at forsøge at nedkøle atmosfæren. To af metoderne kaldes for SRM(Solar Radiation Management) eller SAI(Stratospheric Aerosol Injection) og har til formål, at konstruere en fysisk barriere rundt om jorden, der skal forhindre en del af solens stråler i at komme ind i atmosfæren. Dette gøres eksempelvis ved at sprede partikler i den øvre atmosfære som vandmolekylerne kan binde sig til og derved danne skyer. Svovloxid er nævnt som en af katalysatorerne i DMI´s DKC rapport fra 2010.

Et sådant partikelbælte vil kunne danne en mælkehvid hinde omkring jorden som ifølge Harvard Universitet vil sænke temperaturen. Men hvad med afgivelsen af jordens varme. Vil denne da ikke forblive i vores atmosfære og få temperaturen til at stige?

Har geoengineering allerede fundet sted?

Siden starten af dette årtusinde har mange naturelskere undret sig over himmelrummets åbenbare forandring. Skyerne fremtræder med ændret udseende i nye formationer og mønstre. I 2016 introduceredes derfor 11 nye skytyper i det Internationale Sky Atlas, idet man ikke tidligere havde konstateret at himlens “svævende vand” kunne opføre sig på denne måde. Den danske gruppe Danish Sky Research har igennem en årrække fotodokumenteret disse skyformationer på himlen over Danmark.

Counsil on Foreign Relations involveret

Den tidligere CIA direktør John Owen Brennan omtalte geoengineering som en af hans foretrukne metoder til at sænke temperaturen på jorden på et CFR(Council on Foreign Relations) møde i 2016. World Economic Forum har også ytret at de gerne ser metoderne anvendt.

Se Brennans udtalelser i dette lille filmklip.

Store spørgsmål

Det store spørgsmål er: Hvorfor har skyerne forandret udseende i de forgangne 20 år?

Kan denne forandring tilskrives klimaforandringerne?

Er det overhovedet forsvarligt at anvende geoengineering-metoderne SRM og SAI da de, ifølge den danske DMI-rapport fra Danish Climate Centre, kan forstyrre det hydrologiske kredsløb, gøre havene sure og fjerne ozonlaget? Også videnskab.dk har omtalt de potentielle fatale følger ved anvendelse af geoengineering.

Hvilken indvirkning vil blokering af solens stråler have for fødevareproduktionen på jorden?

Er geoengineering allerede blevet anvendt uden orientering af befolkningerne?

Disse spørgsmål og mange andre vil vi forsøge at svare på i kommende artikler om emnet.

KIS-redaktionen

Foto: Danish Sky Research – The White House

.