Udgivet: 3 november 2023 Udgivet af: Kilderne i Såne Kommentarer: 0

Af Folkets Strålevern . 1. november – 2023

iPhone 12 blev forbudt at sælge i Frankrig, efter at myndighederne testede telefonen og fandt ud af, at strålingsniveauet oversteg grænseværdierne når telefonen bruges, som folk rent faktisk bruger den – altså tæt på hovedet, i lommen eller andre steder på kroppen. Efter en softwareopdatering sælges iPhone 12 igen i Frankrig, men sælges stadig uændret i Norge og andre lande.

Sådan foregår sikkerhedstest af en smartphone: Plasthovedet er fyldt med en væske, der optager energi omtrent lige så hurtigt som hjernen, og der testes, om væsken bliver varm inden for få minutter, når en mobil holdes tæt på den. (Foto: Wired 2009)

Phonegate

Det var den franske strålebeskyttelsesmyndighed ANFR, der i september annoncerede et forbud mod salg af Apples iPhone 12, fordi telefonen i test viste højere niveauer af stråling, end EU-reglerne tillader.

Internationalt er Frankrig-Apple-konflikten gået verden rundt i medierne. Alle større mediehuse fra CNN til Al Jazeera har dækket sagen, efter at den lille aktionsgruppe Phonegate Alert – ledet af lægen Marc Arazi – pressede de franske myndigheder til at offentliggøre og reagere på testresultaterne. Sagen er sparsomt omtalt i norske medier.

Der er nu foretaget flere målinger, og det viser sig, at mange flere telefonmodeller har højere stråling, end det er tilladt, hvis man holder telefonen tæt ind til hovedet eller har den i lommen, altså den måde folk rent faktisk bruger dem på.

Toppen af isbjerget

Grænseværdierne der sammenlignes, er grænseværdier sat ud fra en forestilling om, at det kun er opvarmningen fra mikrobølgestrålerne, der kan forårsage skade. Men mange forskere hævder i dag, at pulserende mikrobølgestråling forårsager sundhedsskader ved strålingsstyrker langt under grænseværdierne og uden at der sker nogen opvarmning.

Flere lande følger trop

Siden nyheden udkom, har flere andre europæiske lande også meldt ud, at de vil se på sagen. Som Reuters rapporterede, har de belgiske myndigheder sagt, at de har til hensigt at undersøge de mulige sundhedsrisici forbundet med iPhone 12, ligesom de hollandske, portugisiske og italienske myndigheder.

Apples respons

Efter forbuddet har Apple valgt at komme med en softwareopdatering i Frankrig, der sænker strålingsniveauet, så det forbliver under grænseværdierne, og med denne opdatering blev salget af telefonerne igen tilladt.

Opdateringen gælder dog kun for telefoner, der sælges på det franske marked. I resten af ​​verden – og i Norge – sælges der stadig iPhone12s, der overskrider de anbefalede grænseværdier. Nyere iPhone-modeller er ikke testet endnu.

Ruslands direktorat for forbrugerbeskyttelse

Rusland har en meget lang historie med forskning i elektromagnetisk stråling og dens virkninger på sundhed og miljø.

I forbindelse med iPhone 12-sagen udtalte Ruslands direktorat for forbrugerrettigheder og menneskelig velfærd om mobilstråling generelt:

Stråling fra alle mobiltelefoner er farlig for mennesker, især børn. Det er vigtigt at følge sikkerhedsreglerne, når man taler i mobiltelefon: Opkaldet bør ikke vare mere end to minutter, og pausen mellem opkaldene bør være mindst 15 minutter” siger en talsmand for Rospotrebnadzor ifølge det russiske nyhedswebsted Gazeta .

Støtter Phonegate Alert

Folkets Strålevern er en af ​​mange NGO’er, der støtter Phonegate Alert, som kræver, at de høje strålingsniveauer fra iPhone 12 og andre telefoner skal have konsekvenser. Generalsekretær Sissel Halmøy udtaler:

Vi står bag kravet fra Phonegate Alert om, at iPhone 12 skal tilbagekaldes fra det europæiske marked, og at en softwareopdatering slet ikke er nok. Der er tæt på 90 millioner iPhone 12-brugere i Europa, og disse fortjener at få taget hånd om deres helbred og at blive informeret om, at deres telefon potentielt kan være skadelig for deres helbred.

Sådan kan du tjekke din mobiltelefon

Listen over testresultater fra den franske myndighed ANFR kan findes her: https://data.anfr.fr/explore/dataset/das-telephonie-mobile/?disjunctive.morque. Listen er på fransk, men det betyder ikke meget:

For at se de telefonmodeller, der er blevet testet og holder sig under grænseværdierne, skal du klikke på linket “Conforme” i menuen “Filtres” yderst til venstre. Mens de modeller, der udstråler for meget, kan findes ved at klikke på “Non Conforme”-linket. (Længst til højre på listen kan du se, om der står “Conforme” eller “Non Conforme).

Kilde

Oversættelse: KIS-redaktionen

Foto: Rahul Chakraborty/ Unsplash – Folkets Strålevern/ Wired

KIS-redaktionen