Udgivet: 4 januar 2023 Udgivet af: Kilderne i Såne Kommentarer: 0

Af Kyle Anzalone og Will Porter – 4. januar 2023 – Steigan.no

Præsident Volodymyr Zelensky har underskrevet et nyt lovforslag, der styrker regeringens kontrol over offentlighedens adgang til nyheder i Ukraine. Zelensky har allerede nationaliseret landets medier i henhold til de krigsretlige beføjelser, der blev påberåbt efter Ruslands invasion sidste år, hvilket har fået kritik fra pressefrihedsgrupper.

Loven blev underskrevet den 29. december og udvider “dramatisk” den ukrainske radio- og tv-tilsynsmyndigheds magt over nyhedsbureauer, og inkluderer nu både trykte og onlinekilder ifølge Kyiv Independent. Foranstaltningen kræver, at publicister skal have licenser for at publicere, og enhver medieorganisation der ikke har disse tilladelser, kan lukkes ned, rapporterede kanalen og tilføjede, at det organ, der udsteder tilladelserne, vil være under Zelenskys kontrol.

Ifølge Ukraines Institut for Masseinformation vil medieregulatoren sandsynligvis blive kontrolleret af den siddende regering fordi dens medlemmer er udpeget af Zelensky og det ukrainske parlament, hvor hans parti har absolut flertal.

I marts udstedte Zelensky et præsidentielt dekret, der nationaliserede Ukraines radio- og tv-medier, og han understregede behovet for en “forenet informationspolitik” for at bekæmpe russisk dis-information og kritiske røster over for regeringen. Omkring samme tid forbød han også en lang række politiske oppositionspartier med påståede forbindelser til Rusland, og har siden iværksat straffereaktioner mod ortodokse kirker der også siges at have bånd til Moskva. Det har i realiteten elimineret alle uenige røster i henhold til de krigsretlige beføjelser.

Mens Zelenskys magtgreb gennem den 11 måneder lange konflikt stort set er gået ubemærket hen i den amerikanske(red: og danske) mainstreampresse – som har haft rigelig dækning af lignende krigsundertrykkelse i Rusland – fremhævede New York Times opfordringer fra menneskerettighedsgrupper om at ophæve loven på grund af frygt for, at det vil knuse den frie presse.

“Ukraine demonstrerer sit europæiske engagement ved at fremme frie og uafhængige medier, ikke ved at etablere statskontrol over information,” sagde Ricardo Gutiérrez, generalsekretær for European Federation of Journalists.

The Committee to Protect Journalists og andre borgerrettighedsorganisationer kritiserede også lovgivningen mens den blev drøftet i det ukrainske parlament i december. Mens parlamentet gik med til at fjerne nogle af lovforslagets mere ekstreme foranstaltninger, giver det endelige udkast stadig den føderale regering næsten total kontrol over Ukraines nyhedsmedier.

Kilde

Foto: Presidents office

Oversættelse: KIS-redaktionen

KIS-redaktionen