Udgivet: 15 oktober 2023 Udgivet af: Kilderne i Såne Kommentarer: 0

Af Sofie Persson – 14. oktober – 2023

Kattes spinden er stadig noget der forvirrer videnskabsfolk. Nye undersøgelser tyder på, at kattes stemmebånd kan have unikke “puder”, der hjælper dem med at producere deres spindende lyd.

Katten begyndte sandsynligvis at blive tæmmet for omkring 9.000 år siden.

Dens karakteristiske spinden har længe været forbundet med afslapning, sikkerhed og endda helbredende kræfter. Spinden adskiller sig for eksempel fra et “mjav”, da lyden opstår ved meget lave frekvenser.

Forskere har tidligere længe troet, at kattes spinden blev frembragt af en cyklisk sammentrækning og afspænding af musklerne i stemmebåndene. Et nyt studie, offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Current Biology, peger på, at det i stedet kan være, at katte har specielle “puder”, der hjælper dem med at producere deres ultra-lavfrekvente lyd.

For at undersøge fænomenet nærmere, testede forskere ved universitetet i Wien dette ved, at tvinge luft gennem strubehovedet på katte der var blevet aflivet på grund af uhelbredelig sygdom, og som kattenes ejere på forhånd havde givet samtykke til. Forsøget blev lavet for at finde ud af hvordan lyden opstår.

Her opdagede man, at lyden fremkom uden at strubehovedets muskler trak sig sammen eller forløstes. Det vil sige, at lyden udelukkende blev frembragt ved at blæse luft gennem strubehovedet.

Unik pude

Anatomiske undersøgelser afslørede en unik “pude” i kattes stemmebånd. Noget der kan forklar hvordan et så lille dyr, der kun vejer et par kilogram, regelmæssigt kan producere lyde med utroligt lave frekvenser (20-30 Hz, eller cyklusser pr. sekund) – langt under de laveste baslyde produceret af menneskestemmer. Dette sagde den østrigske stemmeforsker Christian T. Herbst i en erklæring.

Ydermere blev det opdaget, at kattens måde at skabe spindende lyde på, virker påfaldende lig menneskers såkaldte “vokale-stegning”, en naturlig del af menneskets tale, præget af en lav knitrende tone, der ofte forekommer i slutningen af ​​en sætning.

Kilde

Oversættelse: KIS-redaktionen

Foto: Manja Vitolic/ Unsplash

KIS-redaktionen