Udgivet: 17 oktober 2023 Udgivet af: Kilderne i Såne Kommentarer: 0

Af Sofie Persson – 16. oktober 2023

Børn, der har lidt under Corona-politikkens lukninger, har øget risiko for sociale, følelsesmæssige og adfærdsmæssige vanskeligheder, ifølge en undersøgelse fra Oxford University.

Undersøgelsen, offentliggjort i JAMA Network Open, så på børn i alderen 11 til 13, og hvordan deres mentale sundhed blev påvirket af lockdown-politikken. På fire forskellige tidspunkter over en treårig periode, blev data fra My Resilience in Adolescence (MYRIAD) indsamlet fra over 6.386 elever, der havde oplevet lockdowns i 2020 og 2021. Det blev derefter sammenlignet med 864 elever fra 2019, der på dette tidspunkt endnu ikke havde oplevet de restriktioner, som senere kom.

Forskerne fandt ud af, at de børn der havde oplevet nedlukningerne, havde større risiko for at opleve sociale, følelsesmæssige og adfærdsmæssige vanskeligheder samt forringet psykisk velvære. Børnene i Coronagruppen havde en øget risiko på 12,8 procentpoint for at udvikle psykiske problemer, sammenlignet med en risiko på 4,5 procentpoint for børnene i sammenligningsgruppen. Tilfældene af depression steg med 8,5 procentpoint blandt de børn, der oplevede Coronakrisen, mens der kun var en stigning på 0,3 procentpoint for gruppen, der tidligere deltog i undersøgelsen.

Skolenedlukninger bør undgås

Med det øgede fokus på unges mentale sundhed er det meget vigtigt, at vi arbejder på at forstå både, hvad der bringer unge mennesker i fare, og hvad der beskytter dem under udfordrende omstændigheder, siger professor Willem Kuyken fra Oxford University.

Undersøgelsen viste også, at et godt skolemiljø, gode relationer i hjemmet og venner var vigtige støttepiller for børnene. Det var også bedre for børnenes mentale sundhed, hvis de kun deltog lidt i skolen under nedlukningerne, frem for slet ikke at deltage.

Denne forskning viser ikke kun hvordan pandemien påvirkede unge menneskers mentale sundhed, men også nogle af de beskyttende faktorer, der hjalp dem med at komme igennem det.

Vi kan også se, at fuldstændige skolelukninger bør undgås for at beskytte de unges tilpasning, siger Kuyken.

Kilde

Foto: Michał Parzuchowski/ Unsplash

Oversættelse: KIS-redaktionen

KIS-redaktionen: Kilderne I Såne tog i januar 2022 initiativ til at starte DEIA, en netværksgruppe for uvaccinerede børn og unge idet foreningen blev vidende om, at mange oplevede at blive udstødt og udskammet i sociale sammenhænge og i medierne. Brostrøm, Løjnicke og “mor” Mette Frederiksen, snød den danske befolkning, gennem frygt og masseformation, til at tage hvad de troede var en vaccine, men faktisk har vist sig at være gen-terapi – med store negative effekter, herunder de psykiske.

KIS-redaktionen